Wegovy

Wegovy: Yleiskatsaus

Wegovy on lääkitys, joka on suunniteltu puuttumaan lihavuuden maailmanlaajuiseen terveysongelmaan. Tanskalaisen Novo Nordisk -lääkeyhtiön kehittämä Wegovy on semaglutidi, glukagonin kaltaisen peptidi-1:n (GLP-1) reseptoriagonisti. Se on tarkoitettu täydentämään terveellistä ruokavaliota ja liikuntaohjelmaa painonpudotuksen edistämiseksi.

Osta Wegovy nyt

Wegovyn toiminta-algoritmi

Wegovyn toimintatapaan kuuluu kaksiosainen lähestymistapa. Ensinnäkin semaglutidi, Wegovyn ensisijainen vaikuttava aine, jäljittelee elimistössä luonnostaan esiintyvän hormonin, glukagonin kaltaisen peptidi-1:n (GLP-1), toimintaa. Tällä hormonilla on keskeinen rooli verensokerin säätelyssä ja mahalaukun tyhjenemisen hidastamisessa. Jäljittelemällä GLP-1:tä semaglutidi toimii glukoosiaineenvaihdunnan säätelijänä ja alentaa siten veren kokonaisglukoosipitoisuutta.

Toiseksi Wegovy kohdistuu aivojen ruokahalun säätelykeskukseen. Aktivoimalla tiettyjä reseptoreita tällä alueella lääke vähentää nälän tunnetta ja lisää kylläisyyden tunnetta. Tämä johtaa kalorien saannin vähenemiseen ja sitä seuraavaan laihtumiseen.

Wegovyn käyttöaiheet BMI:n perusteella

Wegovy on tarkoitettu aikuispotilaille, joiden painoindeksi (BMI) on vähintään 30 kg/m², mikä luokitellaan lihavuudeksi. Vaihtoehtoisesti sitä voidaan määrätä potilaille, joiden painoindeksi on 27 kg/m² tai enemmän, mikä viittaa ylipainoon, jos heillä on lisäksi vähintään yksi painoon liittyvä liitännäissairaus, kuten tyypin 2 diabetes, korkea verenpaine tai korkea kolesteroli.

On tärkeää huomata, että Wegovy ei ole ensilinjan hoito painonpudotukseen, vaan pikemminkin laihdutuskuurin ja liikunnan lisäämisen lisäke aikuisten krooniseen painonhallintaan.

Luettelo lihavuuteen usein liittyvistä sairauksista

Lihavuuteen liittyy usein erilaisia terveysongelmia ja sairauksia, kuten muun muassa:

 • Tyypin 2 diabetes
 • Sydän- ja verisuonitaudit (kuten sydänsairaudet ja aivohalvaus).
 • Hypertensio (korkea verenpaine)
 • Dyslipidemia (veren epänormaalit kolesteroli- tai triglyseridipitoisuudet).
 • Tietyt syöpätyypit (mukaan lukien rinta-, paksusuoli-, kohdun limakalvon, munuaisten ja ruokatorven syöpä).
 • Muu kuin alkoholinen rasvamaksasairaus
 • Nivelrikko
 • Uniapnea ja hengitysvaikeudet.

Lihavuuden ja näiden terveysongelmien välinen yhteys korostaa kokonaisvaltaisten painonhallintastrategioiden merkitystä, mukaan lukien elämäntapamuutokset ja tarvittaessa Wegovyn kaltaisten lääkkeiden käyttö.

Hinta Suomessa

Wegovyn kustannukset voivat vaihdella merkittävästi eri puolilla Eurooppaa, mikä johtuu suurelta osin erilaisista terveydenhuoltojärjestelmistä, lääkkeiden hinnoittelusäännöksistä ja vakuutusturvasta. Suomessa, kuten monissa muissakin Euroopan maissa, lääkkeiden hinnoittelua säännellään, ja lääkkeiden kustannukset korvataan usein kansallisilla sairausvakuutusjärjestelmillä. Näin ollen potilaiden omasta taskusta maksettavat kustannukset voivat olla huomattavasti alhaisemmat kuin listahinta. On kuitenkin tärkeää huomata, että erityishinnat voivat muuttua ja ne voivat myös vaihdella apteekista toiseen.

Suomeen verrattuna Wegovyn kustannukset muissa Euroopan maissa voivat vaihdella samankaltaisten tekijöiden perusteella. Joissakin maissa hinnat voivat olla korkeammat tai matalammat riippuen niiden erityisestä terveydenhuoltopolitiikasta ja vakuutusturvan laajuudesta. Kaiken kaikkiaan on suositeltavaa ottaa yhteyttä oman paikkakuntasi terveydenhuollon tarjoajiin tai apteekkeihin tarkimpien hintatietojen saamiseksi.

Osta verkossa

Wegovya voi ostaa perinteisistä kivijalka-apteekeista, joissa tarvitaan voimassa oleva resepti terveydenhuollon tarjoajalta. Näin varmistetaan, että lääkettä käytetään asianmukaisesti ja että potilaan terveyttä seurataan riittävästi.

Viime vuosina digitaalisten terveyspalvelujen tulo on laajentanut lääkkeiden ostovaihtoehtoja. Hyvämaineiset verkkoapteekit tarjoavat kätevän vaihtoehdon niille, jotka eivät pysty käymään fyysisissä toimipisteissä. Nämä verkkoapteekit vaativat Wegovyn ostamiseen voimassa olevan reseptin, mikä takaa saman turvallisuuden ja säännöstenmukaisuuden tason kuin perinteiset apteekit.

Wegovy ilman reseptiä

Wegovy on reseptilääke. Tämä tarkoittaa, että sitä ei voi ostaa ilman voimassa olevaa reseptiä, joka on saatu laillistetulta terveydenhuollon tarjoajalta. Tähän on useita syitä:

 • Turvallisuus: Wegovyllä, kuten kaikilla lääkkeillä, voi olla haittavaikutuksia. Terveydenhuollon tarjoaja voi arvioida, ovatko lääkkeen hyödyt suuremmat kuin mahdolliset riskit kullakin yksittäisellä potilaalla.
 • Tehokkuus: Wegovy on tarkoitettu osaksi kokonaisvaltaista painonhallintaohjelmaa, joka sisältää ruokavalion muutoksia ja liikunnan lisäämistä. Terveydenhuollon tarjoaja voi antaa ohjausta näistä näkökohdista ja seurata edistymistä.
 • Väärinkäytön välttäminen: Reseptivaatimukset auttavat estämään lääkkeen väärinkäytön ja varmistamaan, että sitä käytetään osana asianmukaista hoitosuunnitelmaa.

On tärkeää muistaa, että reseptilääkkeiden ostaminen ilman reseptiä, erityisesti tarkistamattomista verkkolähteistä, voi olla vaarallista väärennettyjen tai huonolaatuisten lääkkeiden riskin vuoksi. Varmista aina, että ostat lääkkeet hyvämaineisesta lähteestä ja terveydenhuollon ammattilaisen ohjauksessa.

Vertailu mahdollisiin vaihtoehtoihin

LääkeVaikuttava aineToimintaperiaateMahdollinen painonpudotusprosenttiKäytön menetelmä ja taajuus
WegovySemaglutidiJäljittelee GLP-1 hormonin toimintaa, joka säätelee verensokeritasoja ja hidastaa mahalaukun tyhjenemistä, sekä vähentää ruokahalua ja lisää kylläisyyden tunnetta.Noin 10-20%Injektio kerran viikossa
SaxendaLiraglutidiToimii GLP-1 hormonin kaltaisesti, mikä hidastaa ruoansulatusta, vähentää ruokahalua ja lisää kylläisyyden tunnetta.Noin 5-10%Injektio kerran päivässä
MysimbaNaltreksoni ja bupropioniYhdistää kahden eri lääkkeen vaikutukset vähentämällä ruokahalua ja lisäämällä kylläisyyden tunnetta.Noin 5-10%Tabletti kaksi kertaa päivässä
XenicalOrlistaattiEstää rasvan hajoamisen suolistossa, jolloin vähemmän rasvaa imeytyy kehoon.Noin 5-10%Kapseli kolme kertaa päivässä aterioiden yhteydessä

Annostus ja käyttötapa

 1. Ensimmäinen annos ja asteittainen lisäys: Aloitusannos 0,25 mg viikossa annetaan neljän ensimmäisen viikon ajan. Tämä pieni aloitusannos auttaa elimistöä sopeutumaan lääkitykseen ja minimoi haittavaikutukset. Viidennestä viikosta alkaen annosta nostetaan asteittain viikoittain ylläpitoannokseen 2,4 mg viikossa.
 2. Antotapa: Lääkitys ruiskutetaan ihon alle, eli se pistetään rasvakudokseen juuri ihon alle. Injektio voidaan antaa mihin vuorokaudenaikaan tahansa, aterian yhteydessä tai ilman ateriaa.
 3. Jatkuva seuranta: Säännölliset seurantakäynnit terveydenhuollon tarjoajan kanssa ovat tarpeen edistymisen seuraamiseksi, hoidon tehokkuuden arvioimiseksi ja annostuksen mukauttamiseksi tarvittaessa. Jos potilas ei ole 16 viikon kuluttua 2,4 mg:n viikko-annoksesta laihtunut vähintään 5 % lähtötilanteen ruumiinpainostaan, terveydenhuollon tarjoaja voi lopettaa lääkityksen, koska on todennäköistä, että potilas ei saavuta ja ylläpidä kliinisesti merkittävää painonpudotusta hoitoa jatkamalla.
 4. Elämäntapamuutokset: Hoidon aikana potilaan tulisi myös tehdä ruokavaliomuutoksia ja lisätä fyysistä aktiivisuutta terveydenhuollon tarjoajan ohjeiden mukaisesti. Lääkitystä on tarkoitus käyttää näiden elämäntapamuutosten lisänä, ei niiden korvaajana.

Tärkeimmät haittavaikutukset

 • Pahoinvointi: Tämä on yksi yleisimmistä haittavaikutuksista, erityisesti lääkitystä aloitettaessa tai annosta suurennettaessa. Ajan myötä tämä haittavaikutus usein lievenee, kun elimistö sopeutuu.
 • Ripuli: Yleinen ruoansulatuskanavan haittavaikutus, joka saattaa vähentyä ajan myötä, kun elimistösi sopeutuu lääkitykseen.
 • Oksentelu: Vaikka se ei ole yhtä yleinen kuin pahoinvointi tai ripuli, jotkut ihmiset voivat oksentaa, erityisesti hoidon alkuvaiheessa.
 • Ummetus: Tämä voi johtua mahalaukun tyhjenemisen hidastumisesta, joka on fysiologinen reaktio lääkitykseen.
 • Vatsakipu: Joillakin potilailla voi esiintyä vatsavaivoja, erityisesti lääkitystä aloitettaessa.
 • Väsymys: Jotkut potilaat raportoivat tuntevansa itsensä epätavallisen väsyneiksi lääkityksen aloittamisen yhteydessä. Jos tämä jatkuu, asiasta on keskusteltava terveydenhuollon tarjoajan kanssa.
 • Huimaus: Tämä voi johtua verensokeritason muutoksista, ja sitä on seurattava tarkasti.
 • Vähentynyt ruokahalu: Koska lääkitys vaikuttaa vähentämällä näläntunnetta ja lisäämällä kylläisyyden tunnetta, ruokahalun väheneminen on yleinen kokemus.

Vasta-aiheet ja varotoimet

Wegovya ei pidä ottaa, jos…Ole erityisen varovainen Wegovyn kanssa, kun…
Olet allerginen semaglutidille tai lääkkeen muille ainesosille.Sinulla on haimatulehdus.
Sinulla on diabeettinen ketoasidoosi.Sinulla on munuaisongelmia.
Sinulla on tyypin 1 diabetes.Sinulla on maksasairaus.
Olet raskaana tai suunnittelet raskautta.Sinulla on haiman, kilpirauhasen tai lisämunuaisen sairauksia.
Sinulla on vakavia ruoansulatuskanavan ongelmia, kuten gastropareesi.Olet yli 65-vuotias (ikääntyneet saattavat reagoida lääkkeeseen eri tavalla).
Olet alle 18-vuotias (lääkkeen turvallisuutta ja tehokkuutta lapsilla ei ole vahvistettu).Sinulla on sydän- tai verisuonitauti.

Suosittelut ja todelliset kokemukset

Verkkoarvostelut Wegovystä antavat vaihtelevia kokemuksia. Jotkut potilaat raportoivat merkittävästä painonpudotuksesta ja elämänlaadun paranemisesta, mutta toiset potilaat mainitsevat kokeneensa haittavaikutuksia, jotka vaikuttivat heidän kokemuksiinsa.

 • Positiivista palautetta: Monet käyttäjät raportoivat onnistuneesta painonpudotuksesta lääkkeen käytön aikana, usein yhdessä elämäntapamuutosten kanssa. Jotkut näistä henkilöistä korostavat parantunutta hyvinvoinnin tunnetta, lisääntynyttä energiaa ja parempaa ruokailutottumusten hallintaa.
 • Neutraali palaute: Jotkut arvostelut sijoittuvat keskivaiheille, joissa käyttäjät raportoivat kohtalaisesta painonpudotuksesta, mutta mainitsevat myös tiettyjä sivuvaikutuksia. Näihin kuuluvat usein alkuvaiheen ruoansulatuskanavan epämukavuudet, kuten pahoinvointi, ripuli tai vatsakipu, jotka joillakin henkilöillä vähenevät ajan myötä.
 • Negatiivinen palaute: On myös arvosteluja, joissa käyttäjät ovat kokeneet merkittäviä sivuvaikutuksia, jotka johtivat heidät lopettamaan lääkityksen. Joissakin tapauksissa lääkitys ei ollut niin tehokas kuin odotettiin painonpudotuksen helpottamisessa, mikä johti pettymykseen.

FAQ

Mitä tapahtuu, jos unohdan Wegovy-injektion?

Jos unohdat antaa itsellesi injektion, anna se niin pian kuin muistat, kunhan seuraavaan suunniteltuun injektioon on vähintään 3 päivää. Jos tätä aikaväliä ei ole, odota seuraavaa suunniteltua injektiopäivää. Älä koskaan ota kahta annosta korvataksesi unohtuneen annoksen.

Voinko lisätä annostusta tehon lisäämiseksi?

Annoksen muuttaminen ilman terveydenhuollon tarjoajan ohjeita ei ole suositeltavaa. Semaglutidiin perustuvan lääkkeen annoksen korottaminen voi lisätä haittavaikutusten riskiä eikä välttämättä paranna sen tehokkuutta. Aina tulee keskustella lääkärin tai muun terveydenhuollon tarjoajan kanssa ennen annoksen muuttamista.

Kuinka nopeasti laihdun?

Painonpudotusnopeus vaihtelee yksilöllisesti ja riippuu useista tekijöistä, mukaan lukien ruokavalion ja liikunnan tasot sekä yleinen terveydentila. On tärkeää muistaa, että terveellinen painonpudotus tapahtuu vähitellen, eikä hetkessä. Joidenkin ihmisten on raportoitu menettävän painoa jo ensimmäisten viikkojen aikana, kun taas toisilla se voi kestää kauemmin.

Mitä minun pitäisi tehdä, jos Wegovy ei auttanut minua laihtumaan?

Jos huomaat, ettei lääkitys auta sinua laihtumaan, on tärkeää keskustella terveydenhuollon tarjoajan kanssa. He voivat tarkistaa, onko annos oikea, tai harkita muita vaihtoehtoja, kuten ruokavalion, liikunnan tai muun lääkehoidon muuttaminen.

Miksi on tärkeää noudattaa ruokavaliota hoidon aikana?

Ruokavalion noudattaminen semaglutidi-hoidon aikana on tärkeää, koska lääke on suunniteltu toimimaan osana kattavaa painonhallintaohjelmaa, johon sisältyy tasapainoinen ruokavalio ja säännöllinen liikunta. Lääke voi auttaa hallitsemaan nälän tunnetta ja lisäämään kylläisyyttä, mutta terveellisten ruokavalintojen ja säännöllisen liikunnan avulla voit parantaa tuloksia ja ylläpitää painonpudotusta pitkällä aikavälillä.